Spændingen var til at tage og føle på, da næsten 100 FDFere torsdag morgen samledes foran K19s lokaler på Ålekistevej 156 i Vanløse. Udstyret med vandrestøvler, friluftsbukser og store rygsække var pilte, væbnere, seniorvæbnere, seniorere og ledere klar til at drage mod årets Landslejr 2016. 

Kl. 09:40, efter masser af kram og ønsker om en uforglemmelig lejr fra forældre og søskende, gik turen endelig i busser mod Jylland og godt kl. 14:30 landede holdet fra Vanløse på grænsen til Friluftscenter Sletten nær Silkeborg. Her sluttede den grå, almindelige hverdag og starten på K19s rejse ind på legeøen Molevitten begyndte. Her regerer Kong Risus og Dronning Cordelia over fem riger; det røde, det gule, det blå, det orange og det grønne. På dette sted skiltes K19s kredslejr fra seniorerne, der begav sig afsted mod det orange SeniorCity, mens pilte, væbnere og seniorvæbnere hankede op i taskerne og begyndte deres gåtur over Sletten.  

I landsbyen Spurten i Det Grønne Rige ventede de seks K19ledere, der siden mandag havde forpioneret i K19s lejr, utålmodigt på resten af kredslejrens deltagere. Med dem ventede også kredsens store, opslåede cirkustelt, en varm velkomst fra lejrlederen Jens P. og et velfortjent pust efter busturen. 

Blandt K19s mange Landslejrtraditioner findes en udbredt forkærlighed for store pioneringsprojekter. Med næsten 70 lejrdeltagere i kredslejren kunne heller ikke dette års byggeri undsige sig en vis størrelse – men dette år var det primære fokus i højere grad på det kreative og legende ved byggeriet. Målet var 12 mobile sheltere med seks net-køjer i hver, bygget af rafter og tætnet med tunge presenninger. På de godt fire timer fra ankomsten og til afgangen mod det store åbningslejrbål blev det til i alt fem færdige sheltere; og K19s pilte og væbnere kunne herefter udvælge sig deres sovepladser for resten af lejren. 

Kl. 19:30 gik turen i samlet grøn flok fra Det Grønne Rige og mod den store scene og aftenens lejrbål. For mange af landslejrens gengangere er det her, ved det store åbningslejrbål, at lejren for alvor tager sin begyndelse, mens det for førstegangsdeltagere samtidigt er her, man forstår, at FDF er mere og større end den enkelte kreds på skjortens brystskilt. ”Det store sus”, som det kaldes, var da også både at høre og mærke, da havet af lyseblå deltagere jublende kunne byde FDFs protektor, Hendes Majestæt Dronning Magrethe II, velkommen på scenen og sammen med hende erklære FDFs Landslejr 2016 for åben. 

De fleste FDF-kredse har traditioner for lejrbålets underholdning. Men sjældent – nok intet sted – finder man så stort og organiseret et lejrbålsshow som på Landslejren. I spidsen for årets underholdning stod i år flere velkendte figurer fra FDFerns sangbog March&Lejr. Ledsaget af bl.a. Sørøverkongen Jonathan, hans kæreste Sally Skrig, Opvaskebørsten, Mads Mathiesens orkester og Musen Hannibal og hans måge-onkel Åge sang og dansede de godt 11.500 deltagere på årets Landslejr lejrens første aftenen til ende – og kunne til sidst vende snuden hjemad mod lejrens varme soveposer. 


Billeder